Motgångar gör mig stark

En blogg om cancer, struma, hashimotos, operation, depp & pepp

ny energi

Kategori: Dagbok

aa så känns det faktiskt, fick lite ny energi igår. hade mys/spakväll me J & A och det var super mys. gott käk, ansiktsmask, fotbad, hårinpackning o massa snack. passade även på att ge en av dem en helt ny frilla o snygg blev hon :)

levaxin

Kategori: Sköldkörtelsjukdom

jepp, receptet blev förnyat på samma dos som tidigare, sköterskan tyckte inte jag skulle ändra något innan operation.. förståeligt egentligen!

forts.. hürthleceller

Kategori: Sköldkörtelsjukdom

lever i förvirring

Kategori: Sköldkörtelcancer

autoimmun tyreodit eller tumör!?


så fick jag hem journalkopia från ÖNH, där står egentligen ingenting som besvarar mina frågor. Istället förvirrade det mig än mer.. Från senaste beök då jag och mina kära mor under ängslan fick beskedet att biopsin inte såg ut att visa något elakartat men att kirurgi ändå var aktuellt, gick vi tackksamt därifrån med lycka och lugn.
MEN..

Jag läser nu från min journalkopia: PC påvisar misstanke om Hurthlevellstumör och excision av förändringen tillrådes för en kategorisk analys. Remiss skrives till kirurg för operativ åtgärd.

Jaha!?????? Back to google.. vad fan e en hurthlecellstumör?

Hurthle Cell sköldkörtelcancer

Inte riktigt samma sak som Follicular cancer
Hurthle cell sköldkörtelcancer är vanligtvis klassificeras med follikulär cancer, även om det verkligen är en särskild typ av tumör. Det är en ovanlig tumör, som utgör ca 4% av sköldkörtelcancer och är bara ungefär en fjärdedel så vanligt som follikulära cancer.

Vad är en Hurthle Cell?
En Hurthle celler är en sorts av sköldkörteln cell som har en distinkt utseende: under mikroskop är större än en follikulära celler och har rosa-färgning cellulära material.

Är Hurthle Cell Tumor godartade eller elakartade?
Liksom follikulära tumörer, det finns godartade Hurthle cell tumörer och maligna tumörer Hurthle cell, och patologen berättar skillnaden mellan dem baserat på invasionen av kapseln och blodkärl. Godartade Hurthle cell tumörer är inte ett hot alls och bör inte komma tillbaka när de tas bort.

Hur är Hurthle cell cancer Olika från Follicular cancer?
Hurthle celler ser annorlunda ut än andra typer av sköldkörtelceller, och de tenderar att inträffa hos äldre patienter. Medianåldern är patienter med Hurthle cell cancer är 55, ca 10 år äldre än patienter med follikulärt cancer. Liksom follikulärt cancer, sprider Hurthle cell sköldkörtelcancer sällan till lymfkörtlarna (ca 10%) men kan återkomma lokalt (cancern kan komma tillbaka i halsen) eller sprida sig till lungorna eller bone.2

Eftersom yngre patienter med sköldkörtelcancer tenderar att ha en bättre prognos än äldre patienter med ett mycket liknande tumör, och eftersom Hurthle cell cancerformer uppstår hos äldre patienter, de har rykte om att vara farligare. Men om du kontroll för ålder och andra faktorer som storlek och första omfattningen av tumör (om den har spridit lokalt i nacken eller någon annanstans i kroppen), Hurthle cell tumörer uppför sig mycket på samma sätt follikulär tumörer. En liten Hurthle cell cancer som inte har omfattande invasion, särskilt i en yngre patient (under 45) kan ha en utmärkt prognos.

Hur Hurthle Cell cancerpatienter behandlas?
Patienter med Hurthle cell sköldkörtelcancer, om det finns mer än minimal invasion, bör generellt genomgå avlägsnande av hela eller nästan hela sin tyreoideavävnad (se vår artikel om olika typer av tyreoideakirurgi). På alla områden av väl differentierad sköldkörtelcancer, finns det viss oenighet om hur omfattande kirurgi bör, men eftersom Hurthle celltumörer tenderar att inträffa hos patienter med mer allvarliga riskfaktorer är kirurgi motsvarande mer aggressiv. Om det finns involverade lymfkörtlar tas de bort, men detta är ovanligt.

Kirurgi kan följas med radioaktivt jod. Radioaktivt jod fungerar inte lika bra för Hurthle cell cancer som det gör för follikulär cancer, eftersom Hurthle cellerna är mindre benägna att "ta upp" radioaktivt jod och därefter förstöras av det. Men det är väl tolererat behandling och kan vara till hjälp i vissa fall.

Patienterna följs sedan med regelbundna mellanrum för att kontrollera för återfall, som kan vara farlig i Hurthle cell cancer och måste övervakas för noggrant.

Tack google translate.. orkade inte skriva om alla.. men okej det var nyttigt vetande. då snackar vi antagligen om just en typ av celler i tyrodea, sköldkörteln...

äntligen en bra vårdcentral..

Kategori: Dagbok

.. som jag ser fram emot att besöka åtminstone. känner mig hoppfull till att det nu kommer bli ordning på alla provsvar!

whoop whooop :D

Kategori: Dagbok

tänk vad så lite kan göra så mycket.. glad blev jag, o bara av att höra en trevlig röst i andra sidan telen gör så jäkla mycket. Ut med dem ur alla soktorer i arbetslivet som inte kan vara serviceminded!!

fick fatt i kirurgmottagningen som så snällt besvarade min något hyperventilerade frågor. fick svaret att jag kunde lugna mig det är meningen att patienterna ska känna sig trygga med vården. (eh ja) vidare pratade hon på om att det är en självklarthet för alla läkare inom vården att sätta in patienten och se till att de har förståelse för sitt sjukdomsförlopp och de ingrepp som krävs (det har jag itne stött på hittills förutom i karlstad) men såå skönt. ska ta prover nu och ytterligare några sedan den 9:e. det är alltså inte dags för operation utan konsultion och tillfälle för kirurgen att sätta sig in i mitt fall. kunde inte vara gladare så jäkla GÖTT! nån som vill prata me mig.

Efter att ha fått ny energi från samtalet blev jag direkt upprings av VC, (nya) och där berättar en trevlig kvinna att jag varmt välkommen som ny patient hos dem och att jag gärna fick komma in redan imorgon för provtagning. GREAT!

just nu är jag nöjd.. någon VILL ta reda påp vad som händer i min kropp och faktiskt diskutera det med mig!

kvällsgoogling och funderingar

Kategori: Sköldkörtelsjukdom

B-Hb 135
B-SR 4
P/S-Kreatinin enz. 60
S-Ak mot thyreoid. rec <1
S-Anti-TPO 561 (<- vad jag fattat visar detta på hashimotos)
S-Fritt T4 12,9
S-TSH 2,2

Normala referensvärden på sköldkörteln:
TSH - högst 2,5 (Inte uppåt 3-4 som vissa har som normalvärde, anser doktor Bo Wikland.)
Jag hade: S-TSH 2,2, då verkar det kanon
T4, fritt, 9-22 pmol.
Jag hade: S-Fritt T4 12,9, det verkar kalas
T3, fritt, 2,5 - 5,6 pmol.
Fick det aldrig testat

För att se om autoimmun sjukdom finns i botten, kan ytterligare ett test göras för att se förekomsten av antikroppar.

Normalvärden för antikroppar:
TPOAK
ska ligga under 5,6
Jag hade: S-Anti-TPO 561, det verkar INTE kalas
TgAK ska ligga under 4,8
Fick det aldrig testat

Vad kan jag konstatera? Ja.. att jag inte har blivit klokare.. men känner mig så nedstämd så ja letade efter positiva historier gällande struma hashimotos operationer mm,. men icke.. nää såklart så är det massor människor därute som blivit fel behandlade, kännt sig illa behandlade av vården och det värsta av allt, helt enkelt inte trodda på eller lyssnade på.. lider med dem alla.. det lilla problemet som jag känner inom mig är då, hur ska fan jag lyckas nå ut till en läkare som kan kämpa för att hjälpa mig.

Det liksom per automatik hos mig, en inbyggd röst som artigt säger -jo tack det är bara bra, om någon frågar dvs. och om jag bestämt mig och tagit mod till mig att nu jävlar, nu ska jag säga vad jag verkligen menar, tycker och mår, nä då kläcker jag ur mig nått av de små pestiga sakerna jag som så ofta är frustrerad över. jaa.. till och med till läkare (det finns ju alltid dem som har det värre OCH vad är det som egentlgien säger att mina åkommer är "jobbiga" och något "lidande"  om någon annan skulle uppleva just detsamma.. just det, det är en lurig fråga.. Trött är jag iaf.. trött trött trött tröööööööött.. min knä ballade ur igår också, vanliga knäppningar och låsningar var inte tillräckligt hardcore tydligen.. så.. aa..


insåg just sanningen

Kategori: Dagbok

jag är trots allt ensam i det här..

provsvar och lablista

Kategori: Sköldkörtelsjukdom

så kom posten och karlstad (som så varit hela tiden) har som utlovat skickat hem kopia på journalen, för andra gången bör tilläggas. Varför funkar itne vården bättre här? men eftersom jag gav bort min kopia till läkaren sist, som inte skrev in allt i nya databasen (pucko) så har jag värdena på nytt. Geniala jag tänker direkt: spara spara spara och vart är det inte bättre än här..

2010-07-13

B-Hb 135
B-SR 4
P/S-Kreatinin enz. 60
S-Ak mot thyreoid. rec <1
S-Anti-TPO 561 (<- vad jag fattat visar detta på hashimotos)
S-Fritt T4 12,9
S-TSH 2,2

svar på prover... bla bla bla... patienten är än så länge euthyroid med bra värden på TSH, fritt T4 men har anti TPO på 561 vilket är på en sådan nivå att det med största sannolikhet komemr leda till hypofunktion... bla bla.. sätter in levaxin vilket sannolikt måste höjas succesivt. bla bla remiss för punktion av systa.. bla bla pat ska flytta därför viktigt med utredning innan dess.. blabla. vore tacksam om PAL kunde kontakta pat för att diskutera eventuell höjning av levaxindosen, beroende på nya provsvar.. blabla

nä fortfarande ingen diskussion, ingen kontakt eller nya svar.. frustration är ordet!!!

eftersom vårdcentralen förra månaden slarvade och tog fel prover så blir det till att vänta och se vad de nya proverna från nya stället visar denna vecka. skiter egentligen i vad de visar men nu när jag blivit tillsagd att operation är nödvändigt, så känns det ju skitlöjligt att inte veta vad exakt det är som är fel på mig! mina symptom och hur jag mår har ajg självklart koll på, men VARFÖR.. aa det återstår att se

typiskt mig

Kategori: Dagbok

jaa..jag missade såklart alla telefontider jag skulle hunnit med idag till de sista mottagningarna, snacka om tidsoptimist! ;) de hjälpte inte att vara uppe hoppandes tydligen. Bättre lycka imöra helt enkelt! men ringa för provtagnignarna innan operation lär jag ju hinna me iaf, eller ja kanske..

Fick umgås me S i helgen och det gav mig lite inre pepp, man kan om man vill, även om man är jäkla trött.

Och jag får nog helt enkelt lägga på minnet att man aldrig kan räkna med att andra ska vara eller bete sig på ett visst sätt när saker och ting är jobbiga. Kärlek behöver inte betyda förståelse, initiativtagande eller att diskussioner leder till det man vill. Nope så är det.

Dags att fixa lite. Tänker på mina polare.. hoppas och tror att de vet att jag tänker på dem även om jag inte hör av mig jämt. Det har varit lite mycket på sistone.

operation..

Kategori: Dagbok

hummm... känner att det är lite pirrigt att bli sövd o hela kitten. men det kommer nog gå bra!

Äntligen, tack för remissen! Struma bye bye

Kategori: Sköldkörtelsjukdom

Jepp nu händer det äääntligen grejer! idag damp remissen till kirurgmottagningen Endoktrin ner i brevlådan. Bra det för det var inte långt kvar innan jag tänkt börja ringa o hetsa om denna lilla papperslapp. Men snacka om att bli häpen när det står: utför provtagning inför operationen v 43 (alltså nästa vecka) och datum för operationen 9:e november. Nu går det hett om husknutarna, flintan ska bli av med sin struma. Eller ja, knölen, tumören, struman vad man nu säger. Enligt min egen analys om vad jag egentlgien är för sjuk, så kan det då betyda att jag 1. inte kommer att ha "struma" efter operationen och 2. jag kommer endast ha den kvarstående sjukdomen hypotyreos, eller ja hashimotos. Hur denna omvandlas har jag fortfarande inte förstått.

Glad är jag iaf, någon har tagit tag i mitt fall och någonting kommer äääntligen att hända, även om jag inte ser fram emot operationen i sig. Undrar bara hur lång tid det kommer att ta för journalkopierna att dimpa ner i lådan, det är frågan. Vill ju gärna hinna snacka med en läkare om allt som varit. Jag har ju fortfarande inte fått några svar eller förklaringar.

Men verkligheten visar - jag tar nu ett kliv i rätt riktning!

det är svårt att älska mina föräldrar mer än jag gör

Kategori: Dagbok

det är galet.. mina päron är sådär outtalat vackra i sina inre.. varma, ömma och kärleksfulla

faktiskt också något förutsägbara men inte till det negativa.. när jag tänker på det som är jobbigt så här i efterhand får det mig att skämmas, jag kunde nog inte ha det bättre! min familj e helt enkelt bäst, o att den innefattar kusiner och mostrar med respektive, syster och svåger.. a jag är jävla lyckligt lottad alltså! det är inte många som har det jag har ledsamt nog. o som om det inte vore nog har jag min käresta (som kanske inte alltid vet hur han ska hantera situationerna o känslorna, men jag vet att han verkligen försöker o det är värt allt )

check

Kategori: Dagbok

jepp... nu har jag fått lite saker avklarade för att jag själv ska kunna ta tag i min framtida behandling. beställt journalkopior från karlstad o alla ställen jag varit på i norrköping hittils. det kändes väl lite sisådär när jag fick svaret från vårdcentralen jag sist var på och tog uppföljningsprover på - men varför vill du ha kopior det är juu bara labsvar på tre värden. (suck... hon kollade inte allt tack läkaren!) varpå jag svarade att jag nu ska opereras, - men varför ska du opereras du e ju inte sjuk enligt journalen, dina värden låg inom referens. (suck.. ja det är ju det som är hela grejer me hashimotos antar jag, värdena sjunker igen efter att ha varit höga. får se när jag får hem papprena om de ens kollat antikroppar osv. fick dock veta det positiva att det har kommit in att jag listat mig på den nya vårdcentralen, tack för det iaf! nu jäklar...

i väntans tider

Kategori: Dagbok

ja.. när kommer egentligen den där remissen.. har väntat snart två veckor o egentligen vet jag om att det lär ta månader innan jag får veta när det är dags för operation. mee jag vill veta nu och jag vill framförallt veta att det blir bra lagom innan jul så jag kommer kunna käka allt gott som hör julen till.

jag måste:

- skriva en komplett lista över alla symptom och fysiska och psykiska saker jag upplever inte vara bra
- skriva en lista över sjukdomar och besvär jag haft genom åren samt allergier och intoleranser
- skriva en lista över alla de mediciner jag äter och ätit
- ringa runt och jaga journaler från alla ställen

- lugna ner mig, stress över allt jag inte gjort senaste perioden i mitt liv lär inte hjälpa...

Hashibachi, vad heter det egentligen?!

Kategori: Sköldkörtelsjukdom

haha hashimotos i all sin ära men läste nyss:

kronisk lymfocytär tyreoidit (Hashimotos)
http://www.hypo2.info/diagnostisering/finnalsbiopsi

såå.. okej det heter alltså kronisk lymfocytär tyreodit?
har tidigare läst kronisk tyreodit så det här med lymfocytär är för mig ett nytt begrepp. bäst att googla vidare.
och imorgon är det dags för mig att ta tag i mina provsvar o journaler, imöra blir det jaga och ringa på menyn!

förkylning=större svullnad?

Kategori: Sköldkörtelsjukdom



humm... detta var i slutet av september, tycker jag är jämnsvullen ordäntligt på båda sidor!

det kommer bli bättre, jag måste försöka intala mig detta!

Kategori: Sköldkörtelsjukdom

så otroligt skönt att läsa på nätet om alla symptom och såvidare som är så otroligt jobbiga men som man itne vill klaga över. Men det blir ju iaf bekräftat, jag får klaga, jag är inte lat, överkänslig och mesig. Jag har klarat jävligt mycket trots oddsen emot mig och detta TROTS att jag är sjuk. Det är peppning som gäller nu.

Läste precis:

Eftersom syntomen ofta är diffusa och kommer smygande kan det dröja lång tid innan man får rätt diagnos – och rätt behandling. Trötthet, humörsvängningar, sömnsvårigheter, problem med vikten, mensrubbningar och krånglande mage – allt detta kan tyda på sjukdom i sköldkörteln. Det är ganska lätt att misstolka besvär från sköldkörteln. Ofta hittar man andra tänkbara förklaringar till symtomen. Till exempel stress, relationsproblem, klimakteriebesvär eller depression. Många vänta länge innan de söker läkare. Det finns kanske många som går omkring med rubbningar i sköldkörtelns funktioner utan att veta att det är därför de känner sig så trötta och orkeslösa.

Hypotyreosunderfunktion av sköldkörteln
Den vanligaste orsaken till underfunktion av sköldkörteln är Hashimotos tyreoidit, en form av kronisk inflammation i sköldkörteln. Det är också en autoimmun sjukdom, dvs. det egna immunförsvaret attackerar sköldkörteln. Här skadar antikropparna sköldkörteln på ett sådant sätt att hormonproduktionen minskar.

Symtom
När sköldkörteln inte kan bilda tillräckligt med hormon saktar ämnesomsättningen ner. Kroppen går på sparlåga, allting känns trögt, man släpar sig fram genom tillvaron. Minsta kroppsansträngning gör oss alldeles utmattade och man känner sig ständigt trött, hur mycket man än sover. Man tappar aptiten, men går ändå upp i vikt. Man känner sig frusen, hur mycket kläder man än sätter på sig.

http://www.elisabet.org/dokument/skoldkorteln.htm

Symtom

Successivt insjuknande som brukar ta flera år. Det är ffa efter medelåldern som patienterna insjuknar men sjukdomen finns även hos skolbarn.

Oftast ospecifika symtom; ”något är fel”. Trötthet och en tendens att snabbt få mjölksyra är vanligt och tidigt tecken. Frusenhet, depressivitet, glömska och okoncentration som märks inte minst på patientens arbetsplats. Patienten har ofta svårt att överblicka sammanhangen. Man noterar ofta en lätt till måttlig viktuppgång, patienten får en hes och grov röst röst, ökat håravfall inkl bortfall av yttersta delarna av ögonbrynen. Huden blir svullen och kall. Man noterar blekhet, långsam puls, ledvärk, sänkt andningsfrekvens, muskelsvaghet, segt och långsamt reflexsvar vid test av reflexer i armar och ben. Ibland även symtom på gravt minskad funktion i sköldkörteln (myxödemkoma).

Så kallad Subklinisk hypotyreos är lätt att missa p g a diskreta symtom som trötthet, ledvärk, lätt depression och okoncentration.

Symtom

Successivt insjuknande som brukar ta flera år. Det är ffa efter medelåldern som patienterna insjuknar men sjukdomen finns även hos skolbarn.

Oftast ospecifika symtom; ”något är fel”. Trötthet och en tendens att snabbt få mjölksyra är vanligt och tidigt tecken. Frusenhet, depressivitet, glömska och okoncentration som märks inte minst på patientens arbetsplats. (tur att jag har pluggat) Patienten har ofta svårt att överblicka sammanhangen. Man noterar ofta en lätt till måttlig viktuppgång, patienten får en hes och grov röst röst, ökat håravfall inkl bortfall av yttersta delarna av ögonbrynen. Huden blir svullen och kall. Man noterar blekhet, långsam puls, ledvärk, sänkt andningsfrekvens, muskelsvaghet, segt och långsamt reflexsvar vid test av reflexer i armar och ben. Ibland även symtom på gravt minskad funktion i sköldkörteln (myxödemkoma).

Så kallad Subklinisk hypotyreos är lätt att missa p g a diskreta symtom som trötthet, ledvärk, lätt depression och okoncentration.

http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=5566

hur var det egentligen allt började?

Kategori: Sköldkörtelsjukdom


det var i juni månad detta år. en skön dag ute på landet. låg o solade på rygg när morsan gick förbi mig. - du, har du haft den där knölen på halsen länge? - eh vilken knöl svarade jag.     Efter lite diskussion kring struma och det faktum att såväl mamma (giftstruma) och pappa (struma) mycket möjligt kan ha låtit sina sjukdomar ärvas av mig, struma är ärftligt, så fick jag lova att slå en signal till en doktore för att kolla upp att fallet inte är detsamma i mitt fall.
bakåtlutad syns knölen mer (synlig på höger sida sett fårn mig
inte konstigt morsan reagerade. knölen som sitter på högersida (från mitt håll sett) var ju ganska tydlig men hur lätt är det att se sig själv och hur man ser ut på halsen i bakåtlutat läge? det händer ju inte helt enkelt, så tack mamma!

tar sig en fiunderare

Kategori: Allmänt

vart ska jag börja någonstans.. e ju mitt uppe i allting nu men känner för min egenskull att det nog kan vara för det bättre att återberätta min story från början för att få lite rätsida på det hela..

Kontakt

Kategori: Allmänt