Motgångar gör mig stark

En blogg om cancer, struma, hashimotos, operation, depp & pepp

ångest

Kategori: Dagbok

ett laddat ord.. men jag hade nog glömt hur ont det gör när den kommer krypandes i panik.. det tar stopp.. det går varken att andas ut eller in.. som jag önskar att den gamla tiden var lagd bakom mig.. men det ligger kvar.. det finns där.. när allt trycker på inifrån, o det blir bråk o tjafs... vem kan inte hantera det liksom, jag kan säga vad jag tycker... så tog orden slut, lika så tårarna.. o känslorna.. på nått konstigt sätt en snabb paus från allt sammans, även om den gör ont som satan.. stilla.. utan ljud.. men ont.. sen tar du det första andetaget och du är tillbaka i verkligheten.. men... du andas livet åter. åter i verkligheten. till livet i vilket du själv bestämmer riktning.. i mitt fall.. framåt, uppåt. jag ska.

men oooooooooooorgh'#'

Kategori: Dagbok

hur fan kan en enda jäkla liten människa pajja en dag som började så bra..

1 advent och snökaos

Kategori: Allmänt

såå jäkla mysigt så jag vet inte vad! trots noll sömn så satte jag klockan tidigt, gick upp o gjorde kaffe, tände tusen ljus i lyan o sitter nu o myser i soffan me julmusik i soffan :)

kryssningen min kusin tjatade me mig på va så jäkla uppskattad, det behövde jag, skitkul men oj vad kroppen inte orkar med.. sov 12 timmar n'r jag kom hem o tror jag nästan återhämtar mig fortfarande..

men..

snart e  de jul.. resten av det jobbiga skjuter jag åt sidan!

Bullar i mängder

Kategori:

det är mitt mål att alltid ha i frysen, inte för att jag ständigt äter sött men ja gälskar att baka och vad är inte trevligare att bjuda på än hembakat när det kommer gäster på besök?
recept från bonniers stora kokbok fyllda med egenkomponerad kanelkräm



samt lite amerikanska varianter a´la supersize med extra fyllning

kaka?

Kategori:

helgen bjöd också på tid för kakbak, varför göra en sort när man kan göra två?
blev en kombo av de klassiska sirapskakor och chokladsnitt (chokladkolasnitt) samt drömmar för att tillfredsställa sambons sug efter dessa.



de nyinköpta burkarna passade ju perfekt ;)

Stoppad kyckling, grillad i ugn

Kategori:

Fyllning: plommon, syrligt äpple, vitlök, apelsinskal






tillagt: lite morötter som fått gå med sista halvtimmar, tror kycklingen fick gå allt som allt 2 h, öst i flera omgångar med bla a juicen från apelsin och chili. såsen blev kickass gooodi, typ skyn med lite tillsatt buljong o grädde. käkades med klyftpotatis

ska börja tillaga färsk kyckling i ostyckat format mer och oftare, skitgott

det händer inte särskilt mycket!

Kategori: Allmänt

nope faktiskt inte, men jag har fått nån liten kick från nånstans, vilket e jäkla skönt såklart. lite oskön morgon bara när jag efter duschen upptäckte att det var fullt med långa hår i handduken.. igen.. stanna på huvvet har jag sagt!!

sen blir det visst kryssning på torsdag me kusin moster och deras arbetskamrater.. orkar egentligen inte men det känns som sista festen innan operation så det blir ju kalas att faktikst passa på för att göra nått sköjj av väntetiden!

har tillägnat helgen åt att pussa på syrrans lilla parvel o bakat o lagat mat i mängder.. jag vill verkligen verkligen i framtiden jobba me nått kreativt, men såklart utbildade jag mig till nått så akademiskt som personalare.. men vad är det man säger.. inget ont som inte för något gott med sig! planen är att kombinera i framtiden..

kock,konditor,frisör.. humm.. ska nog börja lägga till lite kreativitet här så jag har nått att återgå till om livet känns allt för icke-kreativt!

guten morgen

Kategori: Allmänt

inte bra att ja o sambon gick upp samtidigt idag (med tanke på hur uuurgullig jag är när jag vaknar på morgonen)
googla runt lite på nätet o hittade en massa roliga testsaker. Bland annat Gooh´s färdigrätter, gött :) Kanske är andra intresserade, då kan man klicka här och för att se video med information kring produkten, se youtubeklipp

...

Kategori: Dagbok

nu gick det inte att hålla emot längre.. vill passa på att gråta ut men kan inte riktigt eftersom jag måste springa mellan tvättstugan och diverse. men det gör ont i bröstet.. får passa på senare helt enkelt. känns ju inte direkt som att diskutionerna här hemma gör saker bättre heller. stödet jag letat efter får jag fiska upp från mitt tidigare starka inre..

vad innebär en sköldkörteltumör ?

Kategori: Sköldkörtelsjukdom

Sköldkörteln kan drabbas av tumörer. Oftast upptäcks de helt enkelt genom att patienten har en knöl på halsen.

Sköldkörteltumörer kan vara godartade eller elakartade och ibland måste tumören tas bort innan diagnosen blir helt klar. De flesta knölar i sköldkörteln är godartade och behöver inte följas upp efter operation.

I Sverige drabbas varje år cirka 400 patienter av sköldkörtelcancer. Den vanligaste formen, cirka 70 procent, är papillär sköldkörtelcancer. Dessutom finns det follikulär, medullär och anaplastisk sköldkörtelcancer. Prognosen för denna tumörform är mycket beroende av vilken typ av sköldkörtelcancer det är fråga om.

Den papillära typen, som ofta drabbar unga patienter, har mycket god prognos efter behandling, medan den follikulära och medullära typen har något sämre prognos. Den anaplastiska typen är däremot mycket allvarlig.

Finlands sköldkörtelförbund som för den delen haft mycket vettig information, skriver:

Diagnostik:

Ultraljudundersökning

  • Vanligtvis rekommenderar läkarna inte ultraljudundersökningar av sköldkörteln, om läkaren inte har konstaterat någon förändring på halsen.

    Ultraljudundersökningen ger en uppfattning om knölens struktur; om det är fråga om en vätskeblåsa (cysta) eller en fast knöl.

    Med ultraljudundersökning kan man inte skilja en godartad svulst från en elakartad.

    Ultraljudundersökningen kan ge en liten fingervisning om knölens struktur verkar godartad eller elakartad, men den slutliga diagnosen förutsätter ett cellprov från sköldkörteln.

  • Finnålsprov

  • Ett cellprov, som sugits från sköldkörteln med hjälp av en fin nål, är den mest centrala diagnostiska undersökningen av en knöl i sköldkörteln.

    Bedömningen av finnålsprovet förutsätter, att det undersökes av en erfaren patolog.

    Provtagningen är ett närapå smärtfritt stick.

    För att exaktare bedöma provtagningsstället, är en ultraljudundersökning ofta till nytta.

    Finnålsbiopsin är en i allmänhet tillförlitlig undersökning vid de papillära och medullära kancerformerna i sköldkörteln.

    Vid de follikulära formerna av sköldkörtelkancer kommer man ofta inte till rätta med enbart finnålsprov för att skilja mellan godartad och elakartad tumör. Man tar därför utöver finnålsbiopsin en större provbit av sköldkörteln, och ofta avlägsnar man på en gång den sköldkörtellob, där knölen befinner sig.

  • Operation

    Om finnålsprovet utvisar cellklass LIII -LV och därmed tyder på risk för kancer, avlägsnar man knölen.

    Om knölens struktur i finnålsprovet är follikulär, och det därför är svårt att skilja mellan godartad och elakartad svulst, överväger man att avlägsna hela knölen genom operation.

    Vid operationer av godartade strumaknölar hittar man ibland i närheten av strumaknölen i sköldkörtelvävnaden som tillfälligt fynd en mikroskopisk (< 5-8 mm) papillär kancer, som har god prognos.

    Laboratorieprov är vanligtvis inte till någon hjälp vid diagnostik av sköldkörtelkancer.

    det fick nog bli den kvällslektyren.. inte för att jag e trött men jag ser nu att det kan vara en god  idé att försöka natta.. ska göra de

    just de.. kirurgkonsultationen

    Kategori: Sköldkörtelsjukdom

    den missade jag att få ner.. eller nä nu ljuger jag, jag kunde inte komma mig för att faktiskt skriva om det, kanske för att jag inombords e livrädd eller för att jag bara itne vill tänka på det. det känns iaf inte som att jag riktigt fattat allvaret än, eller risken för att det är allvarligt rättare sagt. i mitt huvud kommer operationen gå bra o labsvaren kommer visa godartat.. men man vet ju aldrig som sagt var..

    hur som haver.. trodde ju först att det var operationstiden jag skulle till, men som tur var visade det sig att det var en konsultation det var fråga om.. det komiska som vanligt var att när jag väl kom dit, så visade det sig att det avr en undersökning till jag skulle göra, denna gång ultraljud av halsen. pratade lite först om allmäntillståd och hur jag upplevt att knölen förändrats, mitt svar där var ju att den blivit mindre och inte syns lika mycket längre. men där blev jag tillrättavisad med svaret att den form av tumör jag har itne kan krympa, utan att den snarare förändras och ändrar form, detta beror visst på att delar av knölen kan vara vätskefylld och när det minskar så känns det abra som att den blivit mindre. i och med att den tydligen växer inåtgående så är det också svårt att på utsidan av halsen se hur den faktiskt ser ut.

    jag frågade om mina värden på antikroppar, om varför nya prover inte tagits, detta var något som läkaren tyckte borde följas upp men förklarade samtidigt att det i nuläget inte var av betydelse hur påtaglig inflammationen i köldkörteln var, eftersom det var viktigare att först och främst utreda av vilken art tumören var. prover kommer därför att tas efter operationen för att se om inflammationen gått ner. tydligen så är det så att den hashimotos-diagnos jag fick i juli, kanske inte kommer stämma efter operationen. inflammationen kan tydligen vara sammankopplad med att tumören växer.

    för att komma till sak om det viktigaste som framkom under konsultationen. fick lägga mig på britsen för ultraljudsundersökningen, han visade på skärmen för den läkarstuderande som var med var man såg inflammationen, den syntes som ett vitt område kring körteln och pratade sedan på om att det var det svarta området på bilden som viktigt att ta itu med. finnnålspunktionen visade ju att det fanns celler som kunde vara oroväckande, ultraljudet visade på samma sak, man ska inte ha en svart klump i en tumör, inte bra. läkaren lugnade mig med att i bästa utgångsläget så är det döda celler som bildat den svara klumpen men de måste operera bort minst hälften av körteln för att sedan på lab kunna avgöra om tumören är godartad elelr ej. vi hoppas på det bästa.

    jag skulle självklart prioriteras något som patient för att inte behöva vänta tre månader, men eftersom de är så fullbokade fick jag frågan om jag ville opereras den 20e december. bääää det är ju precis innan jul!! så jag sa att jag itne ville det och fick svaret att de då skulle återkomma om vilken dag i mellandagarna jag ska läggas in på operation. bu eller bä.. det blir nog inget nyårsfirande i år iaf.. men julen blir pajjad vilket fall!!! buhu.. familjen vill att jag ska ta första bästa tid, de verkar faktiskt vara väldigt oroliga för mig.. jag har nog inte riktigt fattat allvaret sj ännu som sagt. elelr så har jag det, bevisaet kan ju vara att jag stängde in mig själv i lägenheten hela helgen, målade om i vardagsrummet, möblerade om i vardagsrum,kontor och sovrum, storskurade badrummet, käkat konstant och lät bli att ringa min fina vän som var i norrköping denna helg. blir så arg på mig sj, vi ses så sällen och sen lyfte jag ändå inte luren för att ses.. fan

    idag är det farsdag.. ska ta mig i kragen o göra iordning mig för lite familjemiddag hos päronen. för det här jag håller på med funkar ju inte! ska ringa kirurgen imöra o höra om de kan kontakta mig om de får återbud, så jag kan opereras en tid innan jul så jag orkar vara med..

    dagen D

    Kategori: Sköldkörtelsjukdom

    hepp äntligen var den kommen, blir upphämtad av mami straxt för o åka iväg. hoppas hoppas hoppas jag får träffa en trevlig kirurg som har en gnutta empati o förklaringsförmåga i kroppen!

    lyckliga jag?

    Kategori: Allmänt

    nja.. skulle inte tro det,, har sån lust o vräka ur mig allt skitsnack jag vill gapa om, men återigen.. vem hjälper det? inte mig iaf, o definitivt inte någon annan heller.. eller jo, det kanslke slutligen skulle leda till en allt mer fördjupad självinsikt, men nja... jag vet ärligt inte hur djupa mina nära e.. inte jag heller.. kan nog enkelt konstatera att jag inte vet mycket alls just nu.. fysiskt, varöfr jag mår som jag gör och om det kommer bli bätttre, psykiskt.. är det jag som gått och blivit klen eller tvivlar jag bara på mina egna förutfattade meningar om mig sj... eller mentalt för den delen.. kanske börjar jag gått upp i allt det jävliga för mycket och blivit en del av det... andra ser mig kasnke som galen... försöker ha självdistans men det är svårt när man knappt är ärlig mot sig sj. börjar berätta för dem som frågar att jag är konstans trött iaf och att det är jobbigt...

    en bit på väg antar jag.. men lycklig.. nja, jag får återkomma

    stavfel tillhör och bidrar med karaktär...

    skit internet!

    Kategori: Allmänt

    kopplar ifrån heeeeeeeeeeeela tiden kan itne göra annat än att sitta o svära utav bara faan...  varför gjorde jag en bindningstid på 2 år!?

    skrewv lääängsta i lägget på sköldkörtelforumet för att få vissa saker besvarade.. men då försvann allt såklart precis när jag var kalr.. ger upp.. sov 11 timmar inatt.. piggar? nope.. inte alls

    Ta bort bård från tapet?

    Kategori: Allmänt

    Varför inte kombinera med nya naglar. A´la bloggvärlden härmar jag så här: Flintan tipsar! riva ner bårder som är fula som stryk och förstör alla vackra rum i äldre lägenheter, detta jobb gjörs perpekt tillsammans med depends gelenaglar. Eftersom dessa naglar blir så groteskt tjocka (fula) så underlättar det rivningsarbetet då bårderna inte går sönder lika lätt ;) Jag jobbade på med ett visst flin över hur bra det kan gå när det går dåligt!

    slut på levaxin

    Kategori: Sköldkörtelsjukdom

    jag har varit såååå medveten om det men ändå känns det inte riktigt otippat att burken varit slut sen igår o att jag fortf inte tagit mig till ett apotek.. det var inga som helst problem att få receptet förnyat på den nya vårdcentralen iaf, och styrkan skulle itne ändras förrän jag konsulterat kirurgen enligt dem. låter ju ganska logiskt..

    nu långtar jag snabbt till den 9e så jag får veta vad som händer och vad som e  fel. FRAMFÖRALLT vill jag veta när operationen blir av.. hoppas hoppas hoppas det blir tidigt, långt innan jul!!!



    helgen var utmattande

    Kategori: Allmänt

    Det blev soffläge igår helt klart med värkande leder som utgång nu för tiden innebär. Va både kul o segt men gjort e gjort. Måste göra reklam för depends nagelkit, jag e fan rätt bra på saker ibland o tänker härmed lova mig själv att absolut inte gå till en nagelsalong för att göra förstärkning i onödan. Det fixar jag bra sj, till o med me tippar ;)



    Och hur blev resultatet? jo så här..


    Perfekt? absolut inte, men blev detta resultatet under stress och förfest så blir nog nästa gång kalas. 150:-
    PS. Drog av en stor hårtofs från bakhuvudet när jag duscha *ryser*.. lika obehagligt varje gång :(