Motgångar gör mig stark

En blogg om cancer, struma, hashimotos, operation, depp & pepp

lever i förvirring

Kategori: Sköldkörtelcancer

autoimmun tyreodit eller tumör!?


så fick jag hem journalkopia från ÖNH, där står egentligen ingenting som besvarar mina frågor. Istället förvirrade det mig än mer.. Från senaste beök då jag och mina kära mor under ängslan fick beskedet att biopsin inte såg ut att visa något elakartat men att kirurgi ändå var aktuellt, gick vi tackksamt därifrån med lycka och lugn.
MEN..

Jag läser nu från min journalkopia: PC påvisar misstanke om Hurthlevellstumör och excision av förändringen tillrådes för en kategorisk analys. Remiss skrives till kirurg för operativ åtgärd.

Jaha!?????? Back to google.. vad fan e en hurthlecellstumör?

Hurthle Cell sköldkörtelcancer

Inte riktigt samma sak som Follicular cancer
Hurthle cell sköldkörtelcancer är vanligtvis klassificeras med follikulär cancer, även om det verkligen är en särskild typ av tumör. Det är en ovanlig tumör, som utgör ca 4% av sköldkörtelcancer och är bara ungefär en fjärdedel så vanligt som follikulära cancer.

Vad är en Hurthle Cell?
En Hurthle celler är en sorts av sköldkörteln cell som har en distinkt utseende: under mikroskop är större än en follikulära celler och har rosa-färgning cellulära material.

Är Hurthle Cell Tumor godartade eller elakartade?
Liksom follikulära tumörer, det finns godartade Hurthle cell tumörer och maligna tumörer Hurthle cell, och patologen berättar skillnaden mellan dem baserat på invasionen av kapseln och blodkärl. Godartade Hurthle cell tumörer är inte ett hot alls och bör inte komma tillbaka när de tas bort.

Hur är Hurthle cell cancer Olika från Follicular cancer?
Hurthle celler ser annorlunda ut än andra typer av sköldkörtelceller, och de tenderar att inträffa hos äldre patienter. Medianåldern är patienter med Hurthle cell cancer är 55, ca 10 år äldre än patienter med follikulärt cancer. Liksom follikulärt cancer, sprider Hurthle cell sköldkörtelcancer sällan till lymfkörtlarna (ca 10%) men kan återkomma lokalt (cancern kan komma tillbaka i halsen) eller sprida sig till lungorna eller bone.2

Eftersom yngre patienter med sköldkörtelcancer tenderar att ha en bättre prognos än äldre patienter med ett mycket liknande tumör, och eftersom Hurthle cell cancerformer uppstår hos äldre patienter, de har rykte om att vara farligare. Men om du kontroll för ålder och andra faktorer som storlek och första omfattningen av tumör (om den har spridit lokalt i nacken eller någon annanstans i kroppen), Hurthle cell tumörer uppför sig mycket på samma sätt follikulär tumörer. En liten Hurthle cell cancer som inte har omfattande invasion, särskilt i en yngre patient (under 45) kan ha en utmärkt prognos.

Hur Hurthle Cell cancerpatienter behandlas?
Patienter med Hurthle cell sköldkörtelcancer, om det finns mer än minimal invasion, bör generellt genomgå avlägsnande av hela eller nästan hela sin tyreoideavävnad (se vår artikel om olika typer av tyreoideakirurgi). På alla områden av väl differentierad sköldkörtelcancer, finns det viss oenighet om hur omfattande kirurgi bör, men eftersom Hurthle celltumörer tenderar att inträffa hos patienter med mer allvarliga riskfaktorer är kirurgi motsvarande mer aggressiv. Om det finns involverade lymfkörtlar tas de bort, men detta är ovanligt.

Kirurgi kan följas med radioaktivt jod. Radioaktivt jod fungerar inte lika bra för Hurthle cell cancer som det gör för follikulär cancer, eftersom Hurthle cellerna är mindre benägna att "ta upp" radioaktivt jod och därefter förstöras av det. Men det är väl tolererat behandling och kan vara till hjälp i vissa fall.

Patienterna följs sedan med regelbundna mellanrum för att kontrollera för återfall, som kan vara farlig i Hurthle cell cancer och måste övervakas för noggrant.

Tack google translate.. orkade inte skriva om alla.. men okej det var nyttigt vetande. då snackar vi antagligen om just en typ av celler i tyrodea, sköldkörteln...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: