vad innebär en sköldkörteltumör ?
Kategori: Sköldkörtelsjukdom
Sköldkörteln kan drabbas av tumörer. Oftast upptäcks de helt enkelt genom att patienten har en knöl på halsen.
Sköldkörteltumörer kan vara godartade eller elakartade och ibland måste tumören tas bort innan diagnosen blir helt klar. De flesta knölar i sköldkörteln är godartade och behöver inte följas upp efter operation.
I Sverige drabbas varje år cirka 400 patienter av sköldkörtelcancer. Den vanligaste formen, cirka 70 procent, är papillär sköldkörtelcancer. Dessutom finns det follikulär, medullär och anaplastisk sköldkörtelcancer. Prognosen för denna tumörform är mycket beroende av vilken typ av sköldkörtelcancer det är fråga om.
Den papillära typen, som ofta drabbar unga patienter, har mycket god prognos efter behandling, medan den follikulära och medullära typen har något sämre prognos. Den anaplastiska typen är däremot mycket allvarlig.
Finlands sköldkörtelförbund som för den delen haft mycket vettig information, skriver:
Diagnostik:
Ultraljudundersökning
Ultraljudundersökningen ger en uppfattning om knölens struktur; om det är fråga om en vätskeblåsa (cysta) eller en fast knöl.
Med ultraljudundersökning kan man inte skilja en godartad svulst från en elakartad.
Ultraljudundersökningen kan ge en liten fingervisning om knölens struktur verkar godartad eller elakartad, men den slutliga diagnosen förutsätter ett cellprov från sköldkörteln.
Finnålsprov
Bedömningen av finnålsprovet förutsätter, att det undersökes av en erfaren patolog.
Provtagningen är ett närapå smärtfritt stick.
För att exaktare bedöma provtagningsstället, är en ultraljudundersökning ofta till nytta.
Finnålsbiopsin är en i allmänhet tillförlitlig undersökning vid de papillära och medullära kancerformerna i sköldkörteln.
Vid de follikulära formerna av sköldkörtelkancer kommer man ofta inte till rätta med enbart finnålsprov för att skilja mellan godartad och elakartad tumör. Man tar därför utöver finnålsbiopsin en större provbit av sköldkörteln, och ofta avlägsnar man på en gång den sköldkörtellob, där knölen befinner sig.
Operation
Om finnålsprovet utvisar cellklass LIII -LV och därmed tyder på risk för kancer, avlägsnar man knölen.
Om knölens struktur i finnålsprovet är follikulär, och det därför är svårt att skilja mellan godartad och elakartad svulst, överväger man att avlägsna hela knölen genom operation.
Vid operationer av godartade strumaknölar hittar man ibland i närheten av strumaknölen i sköldkörtelvävnaden som tillfälligt fynd en mikroskopisk (< 5-8 mm) papillär kancer, som har god prognos.
Laboratorieprov är vanligtvis inte till någon hjälp vid diagnostik av sköldkörtelkancer.
det fick nog bli den kvällslektyren.. inte för att jag e trött men jag ser nu att det kan vara en god idé att försöka natta.. ska göra de
Bloggadress: http://hemförsäkringidag.se