Motgångar gör mig stark

En blogg om cancer, struma, hashimotos, operation, depp & pepp

det kommer bli bättre, jag måste försöka intala mig detta!

Kategori: Sköldkörtelsjukdom

så otroligt skönt att läsa på nätet om alla symptom och såvidare som är så otroligt jobbiga men som man itne vill klaga över. Men det blir ju iaf bekräftat, jag får klaga, jag är inte lat, överkänslig och mesig. Jag har klarat jävligt mycket trots oddsen emot mig och detta TROTS att jag är sjuk. Det är peppning som gäller nu.

Läste precis:

Eftersom syntomen ofta är diffusa och kommer smygande kan det dröja lång tid innan man får rätt diagnos – och rätt behandling. Trötthet, humörsvängningar, sömnsvårigheter, problem med vikten, mensrubbningar och krånglande mage – allt detta kan tyda på sjukdom i sköldkörteln. Det är ganska lätt att misstolka besvär från sköldkörteln. Ofta hittar man andra tänkbara förklaringar till symtomen. Till exempel stress, relationsproblem, klimakteriebesvär eller depression. Många vänta länge innan de söker läkare. Det finns kanske många som går omkring med rubbningar i sköldkörtelns funktioner utan att veta att det är därför de känner sig så trötta och orkeslösa.

Hypotyreosunderfunktion av sköldkörteln
Den vanligaste orsaken till underfunktion av sköldkörteln är Hashimotos tyreoidit, en form av kronisk inflammation i sköldkörteln. Det är också en autoimmun sjukdom, dvs. det egna immunförsvaret attackerar sköldkörteln. Här skadar antikropparna sköldkörteln på ett sådant sätt att hormonproduktionen minskar.

Symtom
När sköldkörteln inte kan bilda tillräckligt med hormon saktar ämnesomsättningen ner. Kroppen går på sparlåga, allting känns trögt, man släpar sig fram genom tillvaron. Minsta kroppsansträngning gör oss alldeles utmattade och man känner sig ständigt trött, hur mycket man än sover. Man tappar aptiten, men går ändå upp i vikt. Man känner sig frusen, hur mycket kläder man än sätter på sig.

http://www.elisabet.org/dokument/skoldkorteln.htm

Symtom

Successivt insjuknande som brukar ta flera år. Det är ffa efter medelåldern som patienterna insjuknar men sjukdomen finns även hos skolbarn.

Oftast ospecifika symtom; ”något är fel”. Trötthet och en tendens att snabbt få mjölksyra är vanligt och tidigt tecken. Frusenhet, depressivitet, glömska och okoncentration som märks inte minst på patientens arbetsplats. Patienten har ofta svårt att överblicka sammanhangen. Man noterar ofta en lätt till måttlig viktuppgång, patienten får en hes och grov röst röst, ökat håravfall inkl bortfall av yttersta delarna av ögonbrynen. Huden blir svullen och kall. Man noterar blekhet, långsam puls, ledvärk, sänkt andningsfrekvens, muskelsvaghet, segt och långsamt reflexsvar vid test av reflexer i armar och ben. Ibland även symtom på gravt minskad funktion i sköldkörteln (myxödemkoma).

Så kallad Subklinisk hypotyreos är lätt att missa p g a diskreta symtom som trötthet, ledvärk, lätt depression och okoncentration.

Symtom

Successivt insjuknande som brukar ta flera år. Det är ffa efter medelåldern som patienterna insjuknar men sjukdomen finns även hos skolbarn.

Oftast ospecifika symtom; ”något är fel”. Trötthet och en tendens att snabbt få mjölksyra är vanligt och tidigt tecken. Frusenhet, depressivitet, glömska och okoncentration som märks inte minst på patientens arbetsplats. (tur att jag har pluggat) Patienten har ofta svårt att överblicka sammanhangen. Man noterar ofta en lätt till måttlig viktuppgång, patienten får en hes och grov röst röst, ökat håravfall inkl bortfall av yttersta delarna av ögonbrynen. Huden blir svullen och kall. Man noterar blekhet, långsam puls, ledvärk, sänkt andningsfrekvens, muskelsvaghet, segt och långsamt reflexsvar vid test av reflexer i armar och ben. Ibland även symtom på gravt minskad funktion i sköldkörteln (myxödemkoma).

Så kallad Subklinisk hypotyreos är lätt att missa p g a diskreta symtom som trötthet, ledvärk, lätt depression och okoncentration.

http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=5566

Kommentarer


Kommentera inlägget här: