Motgångar gör mig stark

En blogg om cancer, struma, hashimotos, operation, depp & pepp

Kl är 10:00

Kategori: Sköldkörtelcancer

Nu är jag på avdelningen..
ska byta om till deras snygga outfit
få lite premedicinering... nått lite lugnande
snart rullar jag ner för att bli sövd

dag för operation! lets do this.. wish me luck!

Operation 2, del 1

Kategori: Sköldkörtelcancer

jepp nu gäller det, nu e det dags
e lite ppirrig om vi säger så..
har klåda över hela kroppen efter tvålen, den e alldeles för stark, o inte får man smörja in sig heller..
packa väskan, hoppa in i bilen o hämta morsan..
Linköping here we come!

uuuh

Kategori: Sköldkörtelcancer

nervös.. pirrig.. orolig..
känns som om nått inte kommer gå vägen.. magkänslan e inge bra..
dags för kvällsdush me operationstvål
tjejerna mina lugnade mig lite förut..

de är så fina <3

...

Kategori: Dagbok

efter mitt totala breakdown i helgen.. sakar som fått mig att må bättre











idag är en tung dag

Kategori: Dagbok

ville inte gå upp ur sängen.. gjorde det inte heller.. såg på telefonen att sjukhuset ringde i tre omgångar... jag ignorerade, vände mmig om o drog täcker över huvudet...

när jag nu väntat så länge på att påbörja behandling av den här jävla cancern, o varit frustrerad och ledsen över att väntan varit så pass lång och tärande.. så knöt det sig i magen idag.. tänk om.. tänk om det faktiskt har spridit sig.. tänk om det inte kommer att gå så bra som jag har tänkt mig.. tänk om... nej.. det går inte att sätta ord på vad knuten i magen säger mig.. jag har gråtit i mängder idag.. i omgångar.. i liknelse nästan som när man blir gör slut med sin käresta.. eller en anhörig går förlorad.. kaskadgråt med smärta.. jag tror jag är lite rädd ändå.. jag är inte sådär stark som jag utgett mig för att vara.. o det som smärtar mig mest är tron om att jag fått de i min närhet att tro just detta.. behöver kramar.. snälla ögon som lider med mig.. som stöttar.. som empatiserar..

pratat med kirurgsköterskan idag iaf.. jag var ju tvungen att ringa tillbaka.. kl 10 byter jag om till de snygga kläderna på avdelning o hoppas ner i min ocharmiga säng.. 6 dagar kvar. hon berättade även att kuratorn försökt jaga mig. på ett telesvar hade hon lämnat ett av flera meddelanden, sägandes att hon finns där för mig, att hon vill hjälpa mig men att jag itne går att få tag på.. om jag fortfarande vill ha hjälp, ring tillbaka. o det gjorde jag faktiskt då, med rädsla för att bli bortglömd.. saker jag stått på mig om att få hjälp med senaste tiden, ignorerar jag nu när det verkligen e  dags.. ja e så dum.

känner mig så osocial o halvgråtig så jag har bestämt mig för att inte följa med på 50årsfest.. jag hoppas att det finns någon förståelse.. annars skiter jag i det rent ut sagt, tyck vad ni vill om mig!! det går bara inte!

varför tar det emot så

Kategori: Dagbok

laddar för att ringa kuratorn.. hon har redan försökt få fatt på mig två gånger.. vill jag egentligen prata om allt det här!? om inte annat så kan hon hjälpa mig o se lite distanserat på livet och känslorna.. och hur jag ska göra med försäkringskassan.. fan där tar det verkligen emot.. pust

för övrigt fick jag ett trevligt samtal imorse.. det kommer blombud till mig, undrar från vem? men såå mys :)

Bristfällig information

Kategori: Allmänt



Det är fan synd och skam att det inte finns mer lättilgänglig information på nätet om sköldkörteln, ämnesomsättningen, cancer, struma och operationer. Söker man på detta kommer min blogg upp och det är knappt några av mina närstående som vet att denna exisisterar. Besöksantalet kom jag på här om veckan, är beroende av dessa sökord, då det är många som har kontaktat mig och sitter i liknande sits med sköldkörtelproblem.. Har gjort det lite till mitt mission att samla info och egna erfarenheter på denna sida, just för att underlätta sökandet efter information ute i världen.. förhoppningsvis hjälper det någon stackare därute samtidigt som jag kan passa på att skriva av mig!

lite bild update på ärret

Kategori: Sköldkörtelcancer




Så här ser mitt lilla ärr ut nu 3 månader senare efter förra operationen, när endast högra delen avlägsnades. Det är synd och skam o veta att det kommer att bli betydligt större och antagligen fulare också för den delen. Men men sånt e livet. Cancer vid 25 års ålder va väl kanske lite väl otippat, men nu är läget som det är.



Här är min nya cancernalle som han så fint blivit döpt till, han får hänga me till sjukan bara för att. Min underbara vän skickade ett uppmuntrande paket till mig med en fin hälsning, chockladkola o denna lilla parvel, (det är visst ett får) som man helt underbart kan värma i micron, tiptop!! Du e så fin min vän <3




Mer info.. sköldkörtelcancer

Kategori: Sköldkörtelcancer

läste precis att de personer som har en familjehistorik med struma har högre benägenhet att utveckla papillär och medullär sköldkörtelcancer, nu tyckte jag kanske inte att sidan verkar vara den mest trovärdiga men iaf.. kan verka logiskt, har ju inte fått strålningsavfall på mig, varit i Hiroshima eller Tjernobyl och både mamma och pappa är opererade för just struma.. en liten tanke jag ska ta med mig till framtida familj...

Från Finlands sköldkörtelförbund

Diagnostik:

Ultraljudundersökning

  • Vanligtvis rekommenderar läkarna inte ultraljudundersökningar av sköldkörteln, om läkaren inte har konstaterat någon förändring på halsen.

    Ultraljudundersökningen ger en uppfattning om knölens struktur; om det är fråga om en vätskeblåsa (cysta) eller en fast knöl.

    Med ultraljudundersökning kan man inte skilja en godartad svulst från en elakartad.

    Ultraljudundersökningen kan ge en liten fingervisning om knölens struktur verkar godartad eller elakartad, men den slutliga diagnosen förutsätter ett cellprov från sköldkörteln.

  • Finnålsprov

  • Ett cellprov, som sugits från sköldkörteln med hjälp av en fin nål, är den mest centrala diagnostiska undersökningen av en knöl i sköldkörteln.

    Bedömningen av finnålsprovet förutsätter, att det undersökes av en erfaren patolog.

    Provtagningen är ett närapå smärtfritt stick.

    För att exaktare bedöma provtagningsstället, är en ultraljudundersökning ofta till nytta.

    Finnålsbiopsin är en i allmänhet tillförlitlig undersökning vid de papillära och medullära kancerformerna i sköldkörteln.

    Vid de follikulära formerna av sköldkörtelkancer kommer man ofta inte till rätta med enbart finnålsprov för att skilja mellan godartad och elakartad tumör. Man tar därför utöver finnålsbiopsin en större provbit av sköldkörteln, och ofta avlägsnar man på en gång den sköldkörtellob, där knölen befinner sig.

  • Operation

    Om finnålsprovet utvisar cellklass LIII -LV och därmed tyder på risk för kancer, avlägsnar man knölen.

    Om knölens struktur i finnålsprovet är follikulär, och det därför är svårt att skilja mellan godartad och elakartad svulst, överväger man att avlägsna hela knölen genom operation.

    Vid operationer av godartade strumaknölar hittar man ibland i närheten av strumaknölen i sköldkörtelvävnaden som tillfälligt fynd en mikroskopisk (< 5-8 mm) papillär kancer, som har god prognos.

    Laboratorieprov är vanligtvis inte till någon hjälp vid diagnostik av sköldkörtelkancer.

    Papillär

    Papillär kancer är i Finland den vanligaste formen av kancer i sköldkörteln. Den är allmännast hos unga människor, särskilt hos kvinnor.

    Det var denna form av sköldkörtelkancer, som ökade mest hos barnen i områdena runt Tjernobyl efter kärnkraftverkskatastrofen.

    Papillär sköldkörtelkancer utvecklas ur sköldkörtelceller. Den uppför sig relativt godartat och växer långsamt. Spridningen sker via lymfbanorna, och lymfkörtelmetastaser på halsen är ofta ett tidigt fynd.

    Papillär sköldkörtelkancer hittas ibland i dold mikroskopisk form i samband med kirurgiska sköldkörtelåtgärder av andra orsaker.

    Prognosen är god, över 97 % av patienterna lever tio år efter att man konstaterat sjukdomen. Metastaser i lymfkörtlarna på halsen brukar inte heller försämra prognosen åtminstone hos unga patienter. En möjligast fullständig kirurgisk avlägsning av sköldkörteln minskar risken för återkomst av sjukdomen hos alla patienter.

    PAPILLÄR OCH FOLLIKULÄR KANCER

    Operation

    Vid operationen strävar man till att avlägsna sköldkörteln så fullständigt som möjligt. Samtidigt avlägsnas också sjuka lymfkörtlar. Om det är fråga om dold papillär kancer, alltså en några millimeter stor knöl, som man hittar tillfälligt vid en operation av en godartad sköldkörtelsjukdom, är det tillräckligt som åtgärd att avlägsna knölen och den omgivande sköldkörtelloben.

    Radiojodbehandling

    Hos patienter, som har papillär och follikulär cancer försöker man efter operationen utplåna den sköldkörtelvävnad, som finns kvar, med radiojodbehandling. Radiojod minskar risken för att sjukdomen återkommer och underlättar den senare uppföljningen av sjukdomen.

    Efter operationen är patienten utan tyroxin. Efter 4-5 veckor göres en isotopkartläggning av hela kroppen med radioaktivt jod. Om man konstaterar jodupptag vid kartläggningen, får patienten en radiojodbehandling med dos 60-100 mCi. Resultatet av behandlingen granskas om ca 3 månader med en ny isotopundersökning. Om man här ser ett upptag, upprepas radiojodbehandlingen med 6-12 månaders mellanrum tills upptaget försvinner. Den sammanlagda maximaldosen är ca 1000 mCi.

    Tyroxinbehandling

    Efter radiojodbehandlingen ges åt patienten sköldkörtelhormon, tyroxin. Man ersätter först och främst det sköldkörtelhormon, som fattas i kroppen efter det att sköldkörteln blivit avlägsnad, men därutöver strävar man vid vården av sköldkörtelkancer till att släcka hypofysens utsöndring av tyreotropin ( =tyreoidea stimulerande hormon eller TSH). TSH stimulerar tillväxt av sköldkörtelvävnad och således även sköldkörtelkancervävnad. En hög dos tyroxin hindrar TSH-utsöndringen. Därför ges vid vård av sköldkörtelkancer en högre dos tyroxin, än vad som behövs för att korrigera enbart underfunktion i sköldkörteln.

    Dosen tyroxin är härvid ofta 150-250 mikrogram/dygn. Hos patienter med hjärtsjukdom använder man lägre doser. Lägre dos är ofta befogad, om patienten får överfunktionssymptom som hjärtklappningar eller riklig svettning.

    Uppföljning av papillär och follikulär kancer

    Efter vårdåtgärderna sker uppföljningen av sjukdomen till en början med 3-6 månaders mellanrum under det första året. Därefter sker uppföljes patienten årligen på centralsjukhusets poliklinik. Senare förflyttas uppföljningen beroende på fallet till hälsocentral 5-8 år efter att sjukdomen konstaterats.

    Den centrala uppföljningsmetoden är nogrann palpation av halsen.

    Vid uppföljningen av patienten används också laboratorieundersökningar. Man undersöker sköldkörtelns funktion (S-T4v, S-TSH) och sköldkörtelkancerns markörämne (serumets tyreoglobulin, STygl). Vid god vårdbalans är S-T4v vid övre gränsen av normalvärdesområdet, S-TSH är under 0,1 mU/l och S-Tygl halten är låg, under mätningskänsligheten.

    Ultraljudundersökning av halsen är också en nyttig uppföljningsmetod.

    Lungröntgen tasst ofta vid uppföljningen, särskilt om S-Tygl är förhöjt.

    Om S-Tygl värdet stiger, krävs oftast tilläggsundersökningar, bl.a. avbrott i tyroxinbehandlingen, nya radiojodundersökningar och andra bildtagningsundersökningar.

    Uppföljning av dold papillär sköldkörtelkancer

    Årlig palpation av halsen räcker ofta som uppföljningsmetod.





    Gästbok

    Kategori:

    Ett bollplank för tankar och funderingar. Flera har mejlat mig just för att det är min blogg som kommer upp vid googlesökningar om struma, sköldkörtelcancer osv. Så nu kirrar jag ett eget litet forum här, klart vi som sitter i samma sits ska kunna interagera och dela med oss av våra erfarenheter!

    dagarna går

    Kategori: Allmänt

    o det känns varken bättre eller sämre.. en bergodalbana helt enkelt. pratat me dem på kirurgen o jag ska få hem sjukskrivning o intyg o det till försäkringsbolaget..

    jag är allmänt deppig o blir tvär o ledsen hipp som happ.. idag blev jag gråtmild av att vara på stan o inte hitta nått jag ville ha.. bitter.. det är jag

    idag.. samtal me kirurgen

    Kategori: Allmänt

    aa har skjutit på det så länge.. när jag väl ringer o skakar av nervositet.. så e dt ingen där.. blir uppringd senare.. Varför bävar jag så inför detta samtal!?

    Influensa & cancer går inte ihop

    Kategori: Sjukdom

    nej det gör ju inte det.. alls... först beskedet.. sen tid med att vara avtrubbad.. sen superfeber o influensa några dagar.. det tog över allt som hänt på sistone.. har fokuserat på den "lilla" sjukdomen sista dagarna konstigt nog, eller det kasnek itne är så konstigt.. försökt sova bort dygnen som gått.. mina små röster i huvudet viskade önskande inifrån att det skulle kännas mer realistiskt om jag vad och kände mig sjuk på riktigt.. tji fick jag.. jag ångrar mig, jag ville inte vara riktigt påtagligt sjuk.. bara mer ledsamt.. men nu e ja nästan på benen igen..

    en dag i taget..